Fasciatherapie

Wat is fasciatherapie? 

Faschiatherapie is een nieuwe vorm van behandeling voor pijn- bewegings- en functioneringsstoornissen van zowel fysieke en/of psychische aard.

Ca. 98% van ons lichaam bestaat uit (verschillende soorten) bindweefsel, fascia genoemd. Het is een soort “sok” wat lijkt op een spinnenweb en omgeeft ons lichaam onder de tweede huidlaag. Tot 1980 werd bindweefsel als opvulling en ondersteuning gezien, echter bleek deze fascia een veel belangrijkere functie te hebben in ons lichaam. Onlangs zijn wetenschappers tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen.
De fascia beïnvloed samen met het autonome zenuwstelsel en het hormonale stelsel de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. De fascia neemt dan ook een zeer belangrijke rol in het goed functioneren van ons hele lichaam, maar kan ook klachten veroorzaken.
Fasciaweefsel is geen passief bindweefsel en kan verstoord raken. Het kan uitdrogen en verharden, maar ook beschadigd raken door bijv. een blessure of verwonding. De “sok” trekt dan niet soepel of naar de juiste kant meer om de spieren, gewrichten en organen in de juiste positie te begeleiden.
 
Wat kun je zelf doen om je fascia in goede conditie te houden:
-Voldoende water drinken
-Beweging, zoals sporten, yoga en rekken en strekken
-Oefeningen met een foam-roller

Helaas lukt het niet altijd (meer) om zelf de fascia-laag in optimale conditie te houden. Bij het ontstaan van klachten kan ik in combinatie met een massage de volgende fascia-technieken gebruiken:

-Fascia-scraping (met een scraping tool, schraap je de bovenste huidlaag iets open, waardoor deze licht beschadigd raakt en zorgt door de extra doorbloeding voor het herstel)
-Cupping (met een siliconen cup trek je de bovenste huidlagen los van het bindweefsel en zorgt voor meer ruimte en extra doorbloeding)
-Fascia- flossing (met een rubberen band knel je voor 30 seconden een deel van bijv. de arm of been af en geeft daarbij een oefening. Dit zorgt voor een zeer sterkte bloedimpuls en doorstroming. Voor bijv. vochtophoping in de enkel kan dit een prima tool zijn, mits toepasbaar a.d.h.v. de oorzaak)
-Kynesio-taping (hierbij wordt d.m.v. tape verlichting gegeven op de plek van de klacht)

Deze techniek gebruik ik als hulpmiddel bij een massage, maar niet als vervanging. Niet bij iedereen is deze techniek nodig of bruikbaar. Ik gebruik het alleen in overleg met de cliënt en bij bepaalde klachten.