Sportmassage is er in twee vormen:

-Sederende massage

Dit is een massagebehandeling die geschikt is voor na het sporten of als reguliere behandeling. Een sederende massage is een diepe rustige vorm van massage waarbij gewerkt wordt aan het stimuleren van de doorbloeding, het sneller afvoeren van afvalstoffen, een verbetering van de spierconditie, bevordering van spierherstel, het verminderen van spierspanning (verhoogde spiertonus) en het behandelen van spierknopen (Myogelosen). Deze massage kan in sommige gevallen gevoelig zijn omdat er stevig gewerkt wordt op de belaste plekken. Met sportmassage worden niet alleen de pijnlijke plekken behandeld, maar ook de omliggende spieren voor een optimaal resultaat. Omdat er stevig op de spiergroepen wordt ingewerkt zuigen de spieren zich na de massagebehandeling weer vol met schoon vocht, dat kan de volgende dag een strak of gespannen gevoel geven. Geen zorgen, dit gevoel verdwijnt met 1 á 2 dagen. Een combinatie van sportmassage en een ontspanningsmassage kan natuurlijk ook. 

 

-Stimulerende massage

Deze vorm van sportmassage is geschikt voor de sporter die een intensieve training of wedstrijd  ingaat. Het is een snelle stimulerende massage bedoeld om de spieren voor te bereiden op de training en alvast op te warmen en zo de kans op blessures te verminderen. De gebruikte handgrepen zijn snel en iets oppervlakkiger dan bij een sederende massage. Dit is geen vervanging voor een warming-up, maar een voorbereiding op de komende inspanning. Het effect van een massage is het meest optimaal 15-20min na de behandeling, dus deze massage dient vlak voor de inspanning gegeven te worden. Deze massagevorm is niet geschikt voor ontspanning. 

Veel voorkomende klachten bij sporters en niet sporters zijn:

- Myogelosen (spierknopen), dit zijn verhardingen in de spieren wat veroorzaakt wordt door ophoping van melkzuur. Myogelosen kunnen ontstaan bij een verminderde spierstofwisseling, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie, grote inspanning, eenzijdige houding of bij verkeerd spiergebruik. Bijna iedereen heeft ze, maar geven niet altijd direct klachten. Echter als ze onbehandelbaar blijven, gaan ze op den duur pijnlijke klanten geven. Wacht niet te lang met een behandeling, want hoe langer ze onbehandeld aanwezig zijn, des te meer behandeling is nodig om ze volledig weg te krijgen. Een maandelijks onderhoud d.m.v. massage is dan ook essentieel en echt een aanrader om je lichaam meer in balans te houden. 

-Hypertonie (verhoogde spierspanning), er staat teveel spanning op een bepaalde spier of spiergroep en dit kan nare klachten veroorzaken. Verhoogde spiertonus kan leiden tot pijn, toegenomen energieverbruik en moeite met het handhaven van de lichaamshouding. Een spiertonus is de kracht die een spier in rust uitoefent op de aanhechtingsplaatsen Deze kan verstoord raken en over het hele lichaam klachten geven zoals spanningshoofdpijn, pijn in de kuitspieren, “strakke” schouders en lage rugpijn. Dit is goed behandelbaar met een stevige massage, echter meestal zijn er wel wat meer behandelingen nodig om de spieren weer in balans te brengen.