Wat is wel en niet waar over massage?

1.      Doet een massage pijn?
Veel mensen denken dat een, vooral sportmassage, pijn moet doen en anders geen effect heeft. Dit is meestal niet juist. Een massage werkt het beste als de cliënt ontspannen is, waardoor de spieren in een ontspannen modus komen.  Zo kom je dieper in de spieren en heeft de massage een optimaal effect. Als de cliënt door pijn gespannen op de behandeltafel ligt, spannen de spieren aan en verharden, dit geeft een averechts effect. Een massage geheel pijnloos, nee dat is het niet altijd zo. Als er een spierverharding/spierknoop zit, zal deze wel met wat meer kracht behandelt moeten worden om deze weg te krijgen. Met alleen aaien lukt dat helaas niet. Het hangt dus af van de situatie en wat de doel is van je massage.

2.      Is een massage duur?
Bij Sportmassage Alkmaar bied ik een zeer hoge kwaliteit tegen een laag tarief. Ik ben van mening dat massage voor iedereen toegankelijk moet zijn.

3.      Is massage een luxe?
Nee, massage is een onderhoud aan je lichaam. Het kan preventief werken tegen blessures, pijnklachten verminderen en verhelpen en het werkt voor een geestelijke balans. Een uurtje rust en ontspanning is iets wat we niet vaak meer in ons drukke bestaan toelaten. Massage is zeker geen luxe, zoals vaak gedacht wordt.
 
4.      Werkt massage alleen lokaal?
Zeker niet! Als je alleen bijv. last hebt van je nek, masseer ik de gehele rug, omdat alle spieren met elkaar in verbinding staan. Van een plaatselijke pijnklacht kan de oorzaak ergens anders liggen. Als bijv. een bepaalde spier door een knoop verkort is, trekt deze ook weer aan andere spieren, maar ook ga je vaak je houding compenseren om de pijnklachten te verminderen, dit geeft weer extra en onnatuurlijke druk/spanning op andere spieren. Vaak onbewust veranderd de proprioceptie van het lichaam.

5.      Is sportmassage alleen voor sporters?
Absoluut niet, het is uiteraard zeer geschikt voor sporters, maar ook voor niet-sporters. Deze vorm van massage is gericht op het voorkomen en verhelpen van blessures en daarom ook prima geschikt voor mensen met bijv. gespannen kuiten, rugklachten, vermoeide zware benen en ga zo maar door. Deze vorm van massage gaat dieper en hierbij wordt gekeken naar trigger points (spierknopen) en verhoogde spierspanning, de veroorzakers van de klachten. Deze vorm van massage is wat steviger, maar in overleg met de cliënt altijd aangepast op de persoon zelf.

6.      Is een sportmasseur wel een echt beroep?
Jazeker, als gediplomeerd sportmasseur heb je een 1-jarige vakopleiding gedaan, waarbij je een landelijk theorie-examen doet in anatomie, fysiologie, pathologie, massagetheorie, kwaliteitszorg en EHBO. Het praktijkexamen wordt landelijk afgenomen via de NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage). Na het behalen van het diploma, heb je de kennis om medische klachten te kunnen beoordelen en deze op juiste wijze te behandelen (mits binnen het vakgebied). Bij twijfel word je doorgestuurd naar een arts of fysiotherapeut.