Zwangerschapsmassage 

"ontspanning voor moeder en baby"

Als je zwanger bent is dat natuurlijk geweldig, je wordt moeder! De zwangerschap kan ook ongemakken met zich meebrengen. De belasting op je lichaam heeft de nodige invloed op je spieren en gewrichten. De veranderingen in je hormoonhuishouding en lichaam kunnen er voor zorgen dat je sneller moe bent of last krijgt van lichamelijke klachten als nek- en rugpijn, bekkenklachten, vocht vasthouden, zware en vermoeide benen en slaapproblemen. Een  voorbeeld hiervan is lage rugpijn, de natuurlijke holling in onderrug (lumbale wervels) verminderd, waardoor je lichaamshouding veranderd en extra belasting geeft op (andere) spieren om deze aanpassing op de kunnen vangen.

De zwangerschapsmassage bestaat voornamelijk uit een wat meer ontspannen massage aangepast naar jouw wensen en evt. klachten. Heb je bijvoorbeeld last van je onderrug, dan kunnen we daar wat meer de focus op leggen. De massage wordt uitgevoerd op een massagetafel m.b.v. een “rol maatje”, een langwerpig kussen wat extra steun geeft bij de zijligging. Bij de massage van de voorkant van de benen, voeten en armen zetten we de massagetafel in zithouding voor meer comfort. Er is evt. ook een massagestoel aanwezig, dan kun je rechtop blijven zitten in een iets voorovergebogen houding. Uiteraard wordt je lekker warm ingepakt in zachte handdoeken en de verwarming van de massagetafel kan worden aangepast naar jouw wens.

Wanneer een zwangerschapsmassage?
 
-Als je last hebt van bijv. pijn in je rug of nek, de massage geeft ontspanning en verminderd afvalstoffen in de spieren.
-Wanneer je bekkenklachten hebt, is een massage van de spieren rondom het bekken en de onderrug zeer verlichtend.
-Hou je vocht vast in je benen, een massage heeft een dehydraterend effect wat betekend dat vocht versneld wordt afgevoerd.
-Slaap je slecht of onrustig, na een massage kun je vaak makkelijker in slaap vallen en slaap je dieper.
-Ben je gespannen, onrustig of vermoeid, tijdens een massage wordt het hormoon oxytocine aangemaakt, dat een tegenwicht vormt voor het stresshormoon cortisol. Hierdoor raakt je lichaam in een algehele ontspannen modus, wat je ook helpt om beter te slapen.
-Of wanneer je gewoon even heerlijk wilt ontspannen, een momentje voor jezelf!

Wanneer beter geen zwangerschapsmassage?

-Als je veel last hebt van (ochtend)misselijkheid en overgeven.
-Bij een verhoogd risico op een miskraam.
-Als je een risicovolle zwangerschap hebt.
-In de eerste 3 maanden van de zwangerschap wordt het afgeraden om een massage te nemen. De kans op een miskraam is in deze periode groter. Het is niet aangetoond dat massage deze kans vergroot, maar uit voorzorg is het beter om even te wachten.
-Wanneer je twijfelt of je gebruik kunt maken van massage; raadpleeg dan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Advies voor na de massage: drink wat meer water, dat helpt de afvalstoffen sneller af te voeren. Ben je wat duizelig na de massage, neem dan bijv. een Dextro of een suikerhoudend drankje. Een massage heeft namelijk een lichte invloed op je bloedsuikerspiegel. De meeste mensen hebben hier geen last van, maar het komt wel eens voor en kan verder geen kwaad.

Cadeautip: geef een zwangerschapsmassage cadeau aan een aanstaande moeder!

Recensie van Facebook:
“Afgelopen week een heerlijke zwangerschapsmassage gehad van Miranda. Ik werd enorm gepamperd, er werd goed geluisterd naar mijn wensen en Miranda wist precies wat nu (zo ver in de zwangerschap) prettig was. Kortom, een enorme aanrader!!”
 
.